Przepis na SZYBKIE PIERNICZKI

by - 24.12.15


Witajcie Kochani! :*


         Jak tam idą Wasze przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia? :) Czy dom macie już wysprzątany i pachnący świątecznymi wypiekami, a samą choinkę ubraną ;) ?

U mnie już prawie wszystko jest tak jak należy: "moczka" ugotowana, makówki zrobione, pierniki upieczone. Teraz mogę spokojnie już tylko czekać na Wigilię i aby jakimś cudem spadł śnieg na Święta, który ostatnimi czasy jest głównym tematem żartów i to w radio i telewizji, z tego co zauważyłam. Z resztą nie bez powodu! Dziś na dworze było 9 stopni! ;) 


Dzisiaj jeszcze szybciutko piekłam pierniki ( pewnie myślicie sobie, ale głupia przecież zmiękną jej dopiero na Sylwestra, a nie Wigilie, ale spokojnie, mam czarodziejski przepis i chętnie się nim z Wam podzielę ;) ), do tego zrobiłam ciasto marchewkowe, które ostatnimi laty stało się nowym ciastem na Święta ( jadłyście kiedyś takie? ), którego nie może zabraknąć i nawet zdążyłam zrobić stroik a'la choinka ;)





Co do wspomnianego wyżej przepisu na pierniczki, to jeśli zagapiłyście się zupełnie tak jak ja w tym roku lub nie miałyście czasu upiec pierników wcześniej to polecam gorąco przepis, który dostałam od mojej babci Lidki ;) Jest to przepis na kruche pierniczki, które można zrobić dzień przed podaniem i udekorować, a nawet zrobić w ten sam dzień i nie różnią się niczym od tych, które wymagają czasu aby zmiękły, A mogę Wam zagwarantować, że są pyyyyyszne! <3


Oto przepis na SZYBKIE PIERNICZKI, które można zrobić dzień przed podaniem:

SKŁADNIKI:

  • 4 żółtka
  • szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 1 cukier wanilinowy
  • łyżka sztucznego miodu
  • 1 paczka przyprawy do pierników
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • ok. 400g mąki (dodać tyle, aby masa nie kleiła się do rąk)


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


4 żółtka, kostkę margaryny, mąkę i 2 szklanki cukru wsypujemy do dużej miski następnie ugniatamy masę w rękach. Później dodajemy cukier wanilinowy, miód, cukier, przyprawę do pierników oraz sodę oczyszczoną i ugniatamy w rękach aż do uzyskania nieklejącej się do rąk masy. I tadam! Teraz możemy rozwałkować ciasto i wycinać pierniczki. Pierniczki powinny się piec, aż będą lekko brązowe, później należy je wyciągnąć z pieca i same dojdą na gorącej blasze ;) 

Dla ułatwienia podsyłam Wam filmik przedstawiający akcesoria, które pozwolą Wam upiec PIERNIK IDEALNY :)
 
https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4

Smacznego! :*









Mam nadzieję, że jesteście na tym samym etapie co ja i już spokojnie czekacie na wieczerzę Wigilijną ;)   


Życzę Wam z całego serca 
zdrowych i radosnych Świąt
w rodzinnym gronie ! :*


You May Also Like

5 komentarze

  1. Ja wczoraj jadłam przepyszne pierniki mojej siostry, palce lizac ;) wesołych Świąt ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To super, że były przepyszne :* Wesołych Świąt! :*

      Usuń

Cenię sobie SZCZERE komentarze, które nadają sens temu blogowi .Staram się odpisywać na każdy komentarz i za wszystkie serdecznie DZIĘKUJĘ :*

Obsługiwane przez usługę Blogger.